Slimmer verduurzamen
18-7-2024

Testen met circulair glas dat werkt als zonwering

Een raam dat werkt als een zonnebril

Het is een probleem van deze tijd. In sommige woningen kan het wel 28 graden worden in de zomer. Dat is niet prettig en daar willen we wat aan doen. De Alliantie zet in om steeds meer circulair te bouwen en verduurzamen. De pilot met circulair glas past hier helemaal bij. Door materialen te hergebruiken vragen we minder grondstoffen van de aarde én het werkt tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Zonnebril

Van oud glas dat komt uit renovatieprojecten maken we nieuw, isolerend glas met slimme folies. Daarmee willen we voorkomen dat het te warm wordt in de woning. Het gaat dan over fotochromisch glas. De kristallen geven het glas een kleur die zon kan weren. Een half uur nadat de zon weg is, wordt het glas weer transparant. Het werkt als een zonnebril voor het gebouw.

De partners

GSF (glashandel) en System-line zijn de uitvoerders van de testen. Chemelot campus (TNO en Zuyd Hogeschool) en ClimAd Technology doen de onderzoeken en lab & fieldtesten.

De Alliantie wil dit gaan toepassen bij projecten, om te toetsen of deze oplossing voldoet aan de klimaatadaptieve eisen waar al ons vastgoed aan moet gaan voldoen. Daarom willen we nu al meedoen. Alleen door te proberen en te testen, komen er oplossingen. We zijn bij verrast met de eerste kleine monsters, die werken en beschikbaar komen. 

Voor alle seizoenen

De oververhitting van woningen komt vaker voor in goed geïsoleerde woningen. Een goede isolatie is prettig in de winter, want je hebt minder tocht en kou bij de ramen en een lager energieverbruik. Dat is comfortabel en goed voor de portemonnee. Maar als er weinig natuurlijke ventilatie is en veel zon de woning in komt, kan de temperatuur zo oplopen dat het niet meer prettig aanvoelt bij zomerse temperaturen. We zoeken een oplossing die prettig is voor alle seizoenen. En dat zonder elektronica. Als dit goed werkt, kan de folie misschien ook worden toegepast op luifels, lamellen of ventilatie-roosters.

Vraag naar oplossingen creëren

We verwachten dat de exploitatiekosten van deze slimme folies gunstig zijn en steeds opnieuw toegepast kunnen worden. De investeringen moeten zich terug gaan verdienen, omdat er duidelijk vraag is naar een oplossing voor de oververhitte woningen.

Onze droom is duidelijk. Een fijne woning in zomer en winter voor onze huurders, op een duurzame, klimaatneutrale manier tot stand gekomen. We vragen de markt om oplossingen en helpen graag mee bij de ontwikkeling daarvan.

Samen met

Stijn Kragt van ClimAd Technology is de trekker van het project. De Alliantie is binnen het consortium lid als woningcorporatie, die ook de demonstratieprojecten wil leveren. We doen dit samen met partijen als Hemubo/GSF en Systemline, Sekisui e.a. Eerst worden testen met de folie gedaan op de campus Chemelot in Geleen door kennisinstituten TNO/Hogeschool Zuyd